Jun 28, 2023 / By Vicente Ajenjo

Wat doet ons constant nadenken over het ergste en dubbele controleer alles?

Ben je naar huis gegaan om ervoor te zorgen dat het ijzer echt is uitgeschakeld?? Of lees de brief vele malen opnieuw voordat u besluit deze te verzenden? Over waarom constante angst ons pijnlijk laat verliezen in de verbeelding van het slechtste scenario en hoe we vertrouwen kunnen herwinnen in de belangrijkste persoon in zijn leven – voor onszelf, redeneren onze experts.

Onthoud de film “It Never Happens” en de held van Jack Nicholson, die manisch is, is bang om geïnfecteerd te raken en daarom zijn handen constant wast in heet water, buitenstaanders vermijdt en uitsluitend wegwerpapparaten eet? “Dit is hoe een obsessief-compulsieve stoornis (OCS) zich manifesteert”, legt de psycholoog Marina Meus uit. – Obsessieve gedachten of afbeeldingen van het ergste die ons kunnen overkomen – dit zijn obsessies, en de herhaalde acties, die, zoals in het geval van een filmheld, geen enkele zin hebben – dwangstoffen. Het maakt niet uit hoeveel een persoon er vanaf wil, hij lukt niet, want alleen op deze manier gooit hij constante angst weg, die al lang de achtergrond van zijn leven is geworden. “.

We krijgen geruststelling, niet omdat we overtuigd waren: het voorwaardelijke koffiezetapparaat is uitgeschakeld – en omdat we terug naar huis zijn, hebben we opnieuw het begonnen ritueel van psychologisch ontladen gepleegd. Waarom kiezen we zo een vreemde manier om te kalmeren??

In eindeloze obsessieve fantasieën verliezen ze al die pijnlijke gevoelens en emoties die niet weten hoe ze anders moeten laten zien

“Hoewel er nog steeds geen ondubbelzinnig bewijs is van deze aandoening, stuurt de psychoanalytische theorie ons naar de jeugd van een persoon toen zijn moeder hem alleen prees toen hij een gehoorzame en comfortabele baby was,” legt de psycholoog uit. – Ondertussen hebben kinderen natuurlijke impulsen van woede, haat en agressie. Als de moeder alleen voor hen berispt, helpt niet om haar gevoelens te realiseren en ermee om te gaan, leert de baby ze te vervangen. Op volwassen leeftijd verbergt een persoon in een obsessie of dwang zijn verboden, zoals het hem lijkt, fantasieën en verlangens, probeert goed voor iedereen te zijn, zodat hij niet wordt afgewezen “.

“In het leven ben ik geenszins een agressief persoon, maar dezelfde vreemde gedachten kwamen me kwellen,” herinnert Oleg zich. – Op het werk leek het erop dat ik nu schreeuwde naar een collega, in de winkel, met de verkoper praten, stelde zich plotseling voor hoe ik hem begon te verslaan. Hoewel ik in werkelijkheid niemand kwaad heb gedaan, werd het beschaamd om met mensen te communiceren “.

“Zulke mensen zijn bevroren door de emotionele sfeer,” merkt Marina Mayus op, “en in eindeloze obsessieve fantasieën verliezen ze al die pijnlijke gevoelens en emoties die niet weten hoe ze anders moeten laten zien”.

Vast OKR

De meest typische angsten van mensen met OCS worden geassocieerd met de mogelijkheid van infectie, verlies van gezondheid en onvermijdelijke dood. Een persoon maakt zich constant zorgen over zichzelf of geliefden, is dol op de magie van cijfers en gelooft in tekenen. “Bijna alle objecten die me op een bepaald moment omringen, kunnen voor mij gevaarlijk lijken,” geeft Arina toe. – Vaak begin ik de ramen in huizen in een onbekende straat te vertellen en ik zeg tegen mezelf dat als een vreemd aantal tot het einde van de weg valt, alles goed komt. Wanneer het nummer gelijk blijkt te zijn, maakt het me zo bang dat ik kan terugkeren en de score opnieuw kan starten “.

“Ik ben constant bang dat ik mijn buren kan overspoelen of een brand in het huis kan regelen, waaruit mensen door mijn schuld zullen sterven, dus ik keer vaak terug om de kraan en branders te controleren,” deelt Anna. “Het lijkt een persoon dat cijfers, pijpen of elektrische apparaten hem in de steek zullen laten, maar in feite is dit een angst dat ze zullen morsen en met moeilijkheidsbeperkte gevoelens zullen vinden, vaak degenen die moeilijk te toegeven zijn”, zegt Marina Mayus.

Vrij gezonde ambities kunnen alleen worden behandeld en een poging onder het mom van actieve activiteit om weg te komen van angst

Samen met de rituelen die vreemd zijn voor het milieu, die mensen vaak proberen niet te adverteren, zijn er veel vermomde en, op het eerste gezicht, sociaal aanvaardbare obsessies.

“Een meisje wil bijvoorbeeld trouwen en https://potentie-verhogen.com/hoe-u-effectief-de-potentie-kunt-verhogen/ praat veel over datingsites en datums. Een man probeert een bedrijf te openen en gaat constant naar trainingen. Deze vrij gezond, op het eerste gezicht, aspiraties kunnen in sommige gevallen alleen worden behandeld en een poging onder het mom van actieve activiteit om angst te voorkomen, ”is Marina Mayus zeker. – Dit kan alleen worden gecontroleerd door het resultaat. Als het meisje vijf jaar later over het huwelijk spreekt, maar niet klaar is om relaties met iemand op te bouwen, en de man, die één businessplan heeft geschreven, weigert het te realiseren en gaat snel op het volgende idee, dan zijn alleen pijnlijk met een high mate van waarschijnlijkheid. Obsessie “.

Hoe u van obsessies af kunt komen?

“Het is belangrijk om een ​​persoon de kans te geven om de irrationaliteit van zijn angsten te zien,” zei de cognitieve therapeut Olga Sadovskaya. – leer hem om hen van aangezicht tot aangezicht te ontmoeten, zorgen te maken en niet te vermijden. De blootstellingstechniek, dat wil zeggen onderdompeling in angst, wanneer we proberen de staat van angst te verbeteren, en een persoon onthoudt van zijn gebruikelijke acties helpt hier goed bij. Na de piek te hebben bereikt, verzwakt de angst geleidelijk.

“Toen de therapeut me deze oefening aanbood, dacht ik dat het alleen maar erger voor mij zou zijn,” herinnert Alice zich. – Maar nogmaals denkend dat ik de deur niet heb opgesloten en moest terugkeren, heb ik mezelf ingehouden en deed het niet. Het was bijna ondraaglijk: een geliefde kat bleef thuis, het leek mij dat iemand het appartement zou binnendringen en het zou schaden. Van deze gedachten raakt letterlijk trillen. Maar hoe helderder en in meer detail ik me alles voorgesteld wat er kon gebeuren, het vreemde, het werd gemakkelijker voor mij. Geleidelijk negatieve gedachten opgelost “.

Leave a Message

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *